Økocertificeret hudpleje?

mandag den 19. april 2010

I butikkerne taler vi tit med forvirrede kunder om økocertificering af hudpleje - og jeg kan godt forstå det, for det er desværre ikke let at finde rundt i.

De fleste har styr på det med at undgå parabenerne, men hvad så med svanemærket og økologisk hudpleje? Der er ikke en fælles certificering for hudpleje i Europa, hvilket betyder at der er flere forskellige, alle med deres egne kriterier.

Men fælles for dem er, at de er baseret på naturlige olier. Naturlige olier er det, der adskiller naturhudpleje fra alle de almindelige cremer. Naturlige olier er plantebaserede, og indeholder vitaminer, mineraler og sporstoffer som kroppen kan bruge. Almindelige cremer indeholder mineralske olier - en 'død' olie, der giver huden en umiddelbar følelse af fugt, men intet andet. I bedste fald er det uskadeligt, men jeg vælger naturhudplejen - og de naturlige olier - og giver min hud noget godt at spise!

Men hvis de nu er bedre, hvorfor bruger ikke alle producenter naturlige olier?
De er dyrere, da de er lavet af nødder, frø og kerner, der skal høstes og presses. De har en naturlig lugt, som måske skal kamoufleres. De harsker (ligesom spiseolierne) og giver produkterne en kortere holdbarhed - alt sammen faktorer, der gør naturhudpleje lidt dyrere.

Certificering
En producent kan vælge at blive certificeret. Det er omstændigt og koster penge - alle råvareleverandører skal være certificerede, produktionsmetoderne skal checkes og der kræves fra de fleste certificeringsorganer ikke bare et opstartsgebyr, men også en årlig afgift. Men en certificering giver sikkerhed for at produktet, du køber, lever op til nogle fastsatte krav (der så varierer fra certificering til certificering). Nogle producenter vælger ikke have en certificering; man må så som kunde stole på producentens etik.

Så er der Svanemærket - det er en dansk miljøcertificering, som siger noget om produktets miljøpåvirkning og allergivenlighed. Det er ikke en øko-mærkning, og et svanemærket produkt kan godt være 100% syntetisk.

Jeg håber at dette indlæg kan være med til at mindske forvirringen - ellers skriv en kommentar

2 kommentarer:

  1. Den skrappeste økologi certificering er det engelske Soil Association. Der skal mindst 70 % være økologisk. Organic Pharmacy og Essential Care har SA. Så er der EcoCert, hvor kun 10 % skal være økologisk. Hvad der er indimellem, har jeg ikke helt overblik over..

    SvarSlet
  2. Tak for en god afklarende artikel! Jeg har selv været i tvivl om forskellen mellem de økocertificerede og miljømærkede produkter - hvor de sidstnævnte dog kan lugte ret kemisk!
    På min grønne guide på nettet om bæredygtigt livsstil - Økoliv.nu - skal jeg til at skrive om Personlige plejeprodukter. Jeg vil meget gerne bringe artiklen her? og naturligvis referere til dens rette hjemsted.
    Grønne hilsener
    Mette / Økoliv.nu

    SvarSlet