Deodoranter uden aluminium

søndag den 9. marts 2014


Vi bruger deodoranter for at undgå svedlugt. Sved i sig selv lugter ikke, men det gør visse bakterier når de kommer i kontakt med sved.


Der findes to forskellige deodorant-typer; med og uden anti-perspirant.
Almindelige deodoranter indeholder antibakterielle ingredienser, der hæmmer de bakterier, der giver den uønskede lugt når man sveder. Almindelig deodorant hindrer ikke den naturlige svedproces, men påvirker alene lugten.

Antiperspiranter udgør den største del af de deodoranter, du finder på hylderne i butikkerne. De er meget effektive, og blokerer sved-kirtlerne under armene, så man ikke sveder der.

Den aktive ingrediens i antiperspiranter er Aluminium Chlorohydrate, som blokerer svedkirtlerne. Aluminium er en ingrediens, der er under mistanke for at give bl.a. nerveskader. I Norge har Mattilsynet advaret om brugen af antiperspiranter, efter at en undersøgelse viste, at man optager meget aluminium i kroppen ved at bruge antiperspirante deodoranter. Der er nemlig endnu ingen grænseværdier for hvor meget aluminium kosmetik må indeholde. 

De naturlige deodoranter indeholder typisk planteekstrakter, mineralet Potassium Alum, æteriske olier og parfumer fra æteriske olier, der virker bakteriehæmmende. Potassium alum, som er en mineralkrystal, indeholder også aluminium, men i dette mineral er molekylerne så store, at de ikke kan penetrere huden og påvirke kroppen negativt. Potassium Alum blokerer ikke den naturlige svedprocess.

Men der findes også naturlige deodoranter helt uden Potassium Alum - du kan klikke nederst på siden, hvis du vil se hvilke af vores deodoranter, der er fri for aluminium.

Tips til at skifte fra antiperspirant til naturlig deodorant:
Det vil tage et par uger hvor du vil lugte mere end normalt. Dine armhuler skal ’detoxe’ – og i stedet for at give op og gribe til din gamle deo, er der her nogle tips til en mindre lugtende overgang 
 •  Drik mere vand eller urte-te – gerne 2-3 liter
 • Vask dig grundigere under armene – gerne med en svamp
 •  Vælg tøj af naturlige materialer (f.eks. bomuld, bambus, silke). Syntetiske materialer lader ikke huden ånde i samme grad som naturlige stoffer – og har en tendens til at holde på svedlugt
 • Vælg tøj der sidder løst i armhulen i overgangsfasen
 •  Spis sundere og færre bearbejdede fødevarer – renere mad giver mindre kropslugt
 •  Sved det ud: træn hårdt og få nogle ordentlige svedeture eller tag en tur i sauna
 • Giv din nye deodorant mindst en uge før du beslutter, om du kan leve med den

Mine egne erfaringer
Jeg har ikke brugt antiperspiranter i årevis – og lugter meget sjældent af sved. Når jeg bemærker svedlugt, er det altid fordi jeg har syntetisk tøj på, og næsten altid i forbindelse med sport. Det kan jeg leve med – jeg er jo i bad lige efter.

Jeg skifter dog mellem flere naturlige mærker, da effektiviteten af deodoranten øges. Så når jeg er færdig med en deodorant, så vælger jeg en af et andet mærke bagefter.

Hvis du ikke kan undvære antiperspirant

 • Brug ikke deo med antiperspirant på nybarberet/nyvokset hud - det øger optagelsen af aluminium
 • Prøv at reducere forbruget - brug evt. kun hver 2. dag, eller kun på dage hvor det virkelig behøves.

Se vores deodoranter, der er helt fri for aluminium
BcomBio
Cattier 
Lavera
Acorelle
Dr. Organic
Herban Cowboy

2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Christina - så er linkene fikset og der er kommet lidt flere aluminiumsfri deo at vælge imellem. hilsner Malene

   Slet