Solcreme - faktor 50 er ikke dobbelt så beskyttende som faktor 25

mandag den 23. april 2012

I øjeblikket får vi mange spørgsmål om solcreme i butikkerne. Især de højere faktorer er der efterspørgsel på.

Mange tror, at de er dobbelt så godt beskyttede af en faktor 50, som af en faktor 25. Men nej - du får kun 2% mere dækning, når du går fra faktor 30 til faktor 50.

Prøv at se på skemaet herunder. Det viser hvor stor en del af solens stråler, der bliver absorberet ved de forskellige faktorer.

SPF 2 beskytter dig mod 50% af solens UV-stråler. Herfra går kurven stejlt op indtil vi når faktor 15 - her knækker kurven. Ved faktor 15 absorberes 93% af UV-strålerne, ved faktor 30 er det 96% og ved faktor 50 er det 98%.

Der er ikke nogen cremer, der er kan blokere solens stråler, og en 100% dækning kan ikke nås.
Du får altså forholdsvist mindre dækning ligeså snart du er oppe over en faktor 15.

I Danmak vil faktor 15 være rigeligt for langt de fleste. Er du lys i huden, og skal du sydpå, skal du vælge mindst faktor 30. 

Solcremer med meget høj faktor er ofte tykke i konsistensen og så svære at smøre ud, at man hurtigt kommer til at bruge mindre creme, end der er tiltænkt - og så giver cremen ikke den faktor, der står på tuben/flasken. 

Vores råd er derfor; faktor 15-30 er alt rigeligt til langt de fleste situationer. Smør den mængde på ansigtet og kroppen, som der er tiltænkt, og nyd solen med måde.

Vil du se vores mange skønne solcremer, så klik her.

Hvad er en økologisk solcreme?
En økocertificeret solcreme må ikke indeholde kemiske solfiltre - men kun naturlige filtre (de såkaldte mineralske filtre). Disse filtre lægger sig ovenpå huden og virker som et lille skjold, idet de reflekterer solen stråler bort fra huden. Derfor kan naturlige/fysiske filtre ofte ses på huden og give den et hvidligt skær. Det er derfor at mineral make-up også giver en spf-beskyttelse - mineralerne lægger sig som et lag, der farver og samtidig yder huden beskyttelse.

Hvorfor er børnesolcremer så fedtede?
Mange solcremer indeholder en kombination af fysiske (naturlige) solfiltre og kemiske filtre. De fleste solcremer til børn har ofte et højere indhold af naturlige filtre og føles derfor også lidt mere fedtede. Dette gør typisk også beskyttelsen mere effektiv og vandafvisende.  

Sol-tips
  • Smør dig ind min 1/2 time før du går ud i solen
  • Brug gerne selvbruner - selvbruner farver huden og giver en beskyttelse, der svarer til faktor 2 - men du kan selvfølgelig ikke undvære en solcreme!!
  • Behåret mandekrop? - brug en solcreme på spray, ellers er udsmøring et heldagsprojekt
  • Vælg hellere en lavere faktor i en konsistens du kan lide, end en for fed solcreme, du kun smører alt for tyndt på
  • Smør dig igen når du har svedt eller været i vandet
  • Har du smurt dig ind om morgenen og soler om eftermiddagen, skal du smøre dig igen - huden 'spiser' din creme


Har du spørgsmål - så skriv endelig til mig.


No Comments Yet, Leave Yours!