Derfor kan veganere ikke bruge rød læbestift.

torsdag den 10. februar 2011

Du ved godt, at kosmetik indeholder farvestoffer. Du ved sikkert også, at læbestift/lipgloss med helt naturlige ingredienser er et godt valg, da en del af det du putter på læberne havner i din mave. Men ved du hvorfor veganere ikke kan have knald-røde læber?

Veganere afholder sig fra at spise dyr og produkter afledt af dyrehold (herunder mælk, æg & honning) - og er du veganer, skal du faktisk også holde øje med farvestofferne i din make-up.


Det røde farvestof, karmin eller carmine, bruges i meget kosmetik, og kommer fra en lille bille (og dermed er det forbudt for veganere). Farvestoffet udvindes rygskjoldet af en skjoldlus (Dactylopius coccus), og det er kun hunnerne der kan bruges. Lusene og deres æg indsamles, tørres og knuses og giver et rødt, orange, lilla og lyserødt farvestof. Det er et meget stabilt farvestof, som har været brugt i tusinde år - og er helt naturligt.

Hvis du synes at det lyder for ulækkert til dig, så er der desværre dårligt nyt; karmin bruges til meget andet også; farvning af tøj, farvestof i madvarer; røde pølser, marmelade, sodavand og saftevand, ost osv.

Vil du undgå farvestoffet så se efter ingredienserne: Crimson Lake, Cochineal, Cochineal Extract, Natural Red 4, C.I. 75470 eller E120 - alle betegnelser, der dækker over karmin.

Kosmetikmærket INIKA bruger slet ikke farvestoffet i deres serie, og andre make-up mærker oplyser hvorvidt farvestoffet er anvendt i specifikke produkter. Så undskyld veganer hvis dit liv blev mere kompliceret - men nu kan du foretage et bevidst valg.

No Comments Yet, Leave Yours!